Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

sic transit gloria mundi

sic transit gloria mundi
οταν κάθε νέος Πάπας οδεύει προς την Βασιλική του Αγ.Πέτρου για να ενθρονισθεί, κάποιος επιτετραμένος Καρδινάλιος τον σταματάει τρεις φορές κατά την διαδρομή του, και καίγοντας μπροστά του ένα μικρό κομμάτι ύφασμα αναφωνεί: 
 


"άγιε πατέρα, έτσι φεύγει και χάνεται η δόξα του κόσμου"..  
sic transit gloria mundi
https://en.wikipedia.org/wiki/Sic_transit_gloria_mundi

και ο μέγας Φίλιππος, φιλοσοφημένος ως γνήσιος Έλλην, είχε αναθέσει σε δούλο του, να του υπενθυμίζει κάθε μέρα: "Βασιλεύ, μέμνησο ότι θνητός εί".

πανδαμάτωρ ο χρόνος.
προσγειώνει και γειώνει τον άνθρωπο, όσο ένδοξος και αν υπήρξε..

 


 








 

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ο Πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας στην Ελλάδα

11.05.2018


Ηταν μια μέρα γεμάτη Αθήνα, θάλασσα και μνήμη. Από πολύ νωρίς το πρωί, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα περιδιάβηκαν πολλά σημεία της πρωτεύουσας.

Εξάλλου, η επίσκεψή τους είχε εξαρχής χαρακτήρα πρεσβευτικό: το πριγκιπικό ζεύγος θέλησε να τονίσει το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας, έπειτα από αρκετά χρόνια αμήχανων επίσημων σχέσεων μεταξύ βρετανικού θρόνου και Ελλάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε το πρωί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο τον πρίγκιπα Κάρολο, σε μία συνάντηση από την οποία δεν έλειψε ο θαυμασμός του πρίγκιπα για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας

Σειρά είχε η απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Φαλήρου. Το πριγκιπικό ζεύγος κατέφθασε εκεί λίγο μετά τις 11.30, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από την ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου Κριστίν Σάκαλι.


Ο Κάρολος κατέθεσε στεφάνι, ενώ σαλπιγκτής του Π.Ν. σάλπισε το «Last Post».

Στη συνέχεια, το ζεύγος συνομίλησε με τους πρέσβεις της Κοινοπολιτείας (Αυστραλία, Καναδάς, Κύπρος, Ν. Ζηλανδία, Ινδία, Πακιστάν, Ν. Αφρική), με ανώτατους αξιωματικούς των τριών σωμάτων, αλλά και με βετεράνους του πολέμου, μεταξύ των οποίων και ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

Εκεί, οι δρόμοι του ζεύγους χωρίστηκαν. Ο πρίγκιπας κατευθύνθηκε προς το λιμάνι του Πειραιά, ενώ η σύζυγός του επισκέφθηκε τη Μονή Καισαριανής, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη, αφού κελί της Μονής χρησιμοποιείτο από την πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και θεία του Καρόλου, ως ησυχαστήριο.

Αργότερα, στον ίδιο χώρο, η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε σε αδημονούντες μαθητές απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Κατόπιν, οι μαθητές παρουσίασαν χαριποτερικό θεατρικό δρώμενο, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα της Καμίλα.

Ο Κάρολος επιβεβαίωσε την αγάπη του για τη θάλασσα και τη ναυτιλία, και ειδικά της χώρας μας. Μετέβη στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παρέμεινε επί περίπου μία ώρα στο «HMS Echo», το βρετανικό ερευνητικό πλοίο, και ενημερώθηκε για τις αποστολές του. Ο πρίγκιπας, αμέσως μετά, μετέβη πεζή ώς την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης «HMC Valiant», που συνεργάζεται με το Λιμενικό σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, με την οποία απέπλευσε αμέσως για τον Φλοίσβο. Ξεναγήθηκε στην εντυπωσιακή τριήρη «Ολυμπιάς», για την οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και στο εθνικό ναυτικό κόσμημα, το θωρηκτό «Αβέρωφ».

https://www.kathimerini.gr/society/963640/episkepsi-prigkipa-karoloy-to-kalamaki-oi-vegan-kai-to-keli/

 

Ένας τόπος στην Ελλάδα που έχει σημασία και ενδιαφέρον για τον πρίγκιπα Κάρολο είναι το Άγιο Όρος. Οι πνευματικές αναζητήσεις του πρίγκιπα και το ενδιαφέρον του για τη θρησκεία εν γένει και ειδικότερα την Ορθόδοξη εκκλησία τον έχουν φέρει στη χερσόνησο του Άθω αρκετές φορές.

https://gr.hellomagazine.com/elena_s_diary/prigkipas-karolos-i-idiaiteri-schesi-tou-me-tin-ellada/

12/05/2018

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος.
Στην πραγματικότητα, εμφορείται εδώ και δεκαετίες από μία ιδιαίτερη ενδογενή έλξη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, σε σημείο που βρετανικές εφημερίδες, όπως η Guardian, έχουν ισχυριστεί ότι είναι «κρυπτο-ορθόδοξος».

Τη θεωρία αυτή έχει αντικρούσει αρκετές φορές το ίδιο το παλάτι, πράγμα διόλου παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αγγλικανική Εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βρετανικό βασιλικό οίκο.

Στην υπερβολική της εκδοχή, μάλιστα -που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει- κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κάρολος βαπτίστηκε δεκαετίες πριν από τον πατέρα Εφραίμ, αρχιμανδρίτη, ηγούμενο της γνωστής και πανίσχυρης Μονής Βατοπαιδίου.
Πάντως, ο πατήρ Εφραίμ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξοικοίωση του πρίγκιπα Καρόλου με το Άγιον Όρος και ο πρίγκιπας όχι μόνο μαγεύτηκε, αλλά βίωσε μία είδους πνευματική αφύπνιση που δεν θα μπορούσε να αποσυνδέσει κανείς από το παρελθόν του.

Πολλοί εκ των προγόνων του ήταν Ορθόδοξοι. Η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη ήταν Ορθόδοξη και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μοναστικά.

Ο πατέρας του Δούκας Φίλιππος, ήταν Ορθόδοξος και έγινε Αγγλικανός, μόνο λόγω του γάμου του με την Ελισάβετ.
Γεγονός παραμένει ότι η σχέση του πρίγκιπα με τη μονή Βατοπεδίου είναι κάτι περισσότερο από στενή. Οι επισκέψεις του στο μοναστήρι είναι δεκάδες και μετρούν σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς αναζήτησε την ηρεμία της μονής αμέσως μετά τον θάνατο της Νταϊάνας.
Τον Μάιο του 2004 πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά επίσκεψή του μέσα σε έξι χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, μυήθηκε στο κλίμα της αθωνικής πολιτείας, γεγονός που αποδείχθηκε ιδιαίτερα εξυγιαντικό σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δυσμενή περίοδο για τον ίδιο.

Ακόμα και σήμερα, όταν διαμένει εκεί, περνάει τις ώρες του σ’ ένα γυμνό διαμέρισμα 30-40 τετραγωνικών, το οποίο διαθέτει ένα κρεβάτι, μερικές εικόνες, μια Καινή Διαθήκη, και μια απλωταριά.

Το προγραμμά του εκεί προσαρμόζεται με αυτό των μοναχών. Ξυπνάει το χάραμα, παρακολουθεί τη θεία λειτουργία και απολαμβάνει ιδιαίτερα θεολογικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με τους μοναχούς.
Κάποιοι από αυτούς έχουν ισχυριστεί ότι εκεί εκδηλώνει και ένα ακόμα ταλέντο του: αυτό της ζωγραφικής. Έχει, μάλιστα, αφήσει αρκετά έργα του ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της μονής».

Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου.

Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο.
Όπως και να έχει, ο πρίγκιπας έχει επιλέξει να μεταφέρει κάτι από την ορθόδοξη αυτή αύρα και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove. Ο τοίχος του σαλονιού του είναι γεμάτος από βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Ορους.
Μέσα στο κήπο του, έχει κατασκευάσει και ένα είδος ιερού. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει σχήμα σταυρού. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα, ξύλο και τούβλα και κοσμείται από διάφορες εικόνες, ενώ σε αυτό υπάρχουν και πολλά ορθόδοξα κείμενα.
Λέγεται ότι συχνά πυκνά και όταν το επιτρέπει ο καιρός εκεί απολαμβάνει το τσάι του με την σύντροφό του Καμίλα, στην οποία λέγεται ότι έχει εμφυσήσει την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

https://www.protothema.gr/greece/article/786935/i-shesi-tou-prigipa-karolou-me-tin-orthodoxia-kai-oi-fimes-gia-krufi-vaptisi-tou/

Από το 1994 είναι μέλος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αγίου Ορους», ενώ παλιότερα είχε διοργανώσει έρανο για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά του 2004.

https://www.tanea.gr/2020/07/15/greece/minyma-karolou-ston-elliniko-lao-i-ellada-einai-meros-tis-taytotitas-mou/

 

1/03/2021

Ο διάδοχος του θρόνου και η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθούν την Ελλάδα για να παραστούν στις εκδηλώσεις της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει επισκεφθεί επίσημα την χώρα μας δύο φορές, το 1998 και το 2018.

https://www.protothema.gr/greece/article/1106671/prigipas-karolos-me-mia-fotografia-sto-sudagma-anakoinose-tin-episkepsi-tou-stin-athina/

 

 


Σχετικά με τον πρίγκηπα Κάρολο της Αγγλίας, που μας έκανε την μεγάλη τιμή να μας επισκεφθεί,

θέλω να καταθέσω μια σκέψη μου, καθαρά από πλευράς Ορθοδόξου Θεολογίας και Σωτηριολογίας.

Εξηγούμαι:

Το να είναι φιλέλληνας κάποιος (όσο φιλέλληνας μπορεί να είναι ένας Βρετανός) είναι για μας κολακευτικό και ενθαρρυντικό.

Το να είναι όμως «φιλο-Ορθόδοξος» και να έχει πολλές βυζαντινές εικόνες στο σπίτι του και να επισκέπτεται το Άγιο Όρος, για μας δε λέει απολύτως τίποτε.

Για τον ίδιο;; Ακόμη χειρότερα..

Αναλύω:

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξη Σωτηριολογία (αν δεν κάνω λάθος) όποιος ακούει το μήνυμα-κήρυγμα του Ευαγγελίου και πιστεύει και βαπτίζεται και ζει μέσα στα Μυστήρια και τον αγώνα της αρετής, είναι τέκνον Θεού και προορίζεται να μοιρασθεί την θεϊκή δόξα του Κυρίου Ιησού, του κατά φύσιν Υιού του Θεού.

Όποιος δεν έτυχε να ακούσει το μήνυμα και την κλήση του Ευαγγελίου, θα κριθεί σύμφωνα με την συνείδησή του, και πάντως ΔΕΝ θα τυχει της τιμής και δόξης των Τέκνων του Θεού.

Όποιος όμως άκουσε (και μάλιστα εκτίμησε και ..θαύμασε!) το κήρυγμα του Ευαγγελίου και την πρόσκληση του Θεου, αλλά έμεινε έξω και μακράν, όχι απλώς θα μείνει μακράν, αλλά και θα τύχει αυστηράς Κρίσεως και οικτράς απορρίψεως!. (δαρήσεται πολλάς)

Το αυτό θα συμβεί, βεβαίως, και σε εκείνους, που βαπτίσθηκαν και κατόπιν εξόμωσαν (και είναι τόσο πολλοί στις μέρες μας).

Επομένως, ας μην ξυπαζόμαστε από την επισημότητα και τις λαμπρές εκδηλώσεις. Δεν είναι για χαρές και τιμές η υπόθεση, αλλά μάλλον για έσχατο οίκτο..

Θα αναρωτηθεί άραγε κανείς από όλους αυτούς της φιέστας, για το πού θα βρίσκεται και ποιά τύχη θα έχει τότε;;

https://www.facebook.com/lifo.mag/posts/4299118443454110