Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

ΕλεημοσύνηΠριν από 10 χρόνια υποστήριζα ότι σε κάθε ζητιάνο, που μας κόβει το δρόμο θα πρέπει να δίνουμε «κάτι».
Το στήριζα στην αγιογραφική προτροπή: «τω ζητούντι σε δίδου». «Μην αρνιέσαι ολότελα σε άνθρωπο που σου ζητάει».
Θυμούμαι χαρακτηριστικά τότε, σε μια συζήτηση που εξέφρασα την άποψή μου αυτή, ένας συνομιλητής αντείπε, αντιπροτείνοντας: «εγώ θα δώσω, αν κάποιος με πείσει ότι αξίζει και είναι ανάγκη πραγματική να του δώσω».
Με το πέρασμα των χρόνων και ενώ το φαινόμενο της επαιτείας έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς προστέθηκαν στους εντόπιους ζητιάνους και πλήθος από λαθρομετανάστες, κι ακόμη-ακόμη ολοφάνεροι ναρκομανείς που αποζητούν τη δόση τους, άρχισα να προβληματίζομαι και να αναθεωρώ την πρώτη σκέψη μου.
Σήμερα, βγαίνοντας για οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να έχεις ειδικό πορτοφόλι με ψιλά για να σκορπίζεις στους «επαγγελματίες» ζητιάνους, δηλαδή προφανώς να είσαι ιδιοκτήτης ή έστω μέτοχος του κρατικού νομισματοκοπείου!
Προσαρμόστηκα, λοιπόν, κι εγώ στην πρόταση «θα δώσω σε όποιον κρίνω ότι έχει πραγματική ανάγκη και το αξίζει». Άνθρωπος χωρίς πόδια, χωρίς χέρια, αλλά περαιτέρω -μη σας φανεί παράξενο- και άνθρωπος που έχει γλυκό στόμα και ταπεινή, ζεστή καρδιά που σε ζωογονεί με καλοσύνη και ειλικρινείς ευχές του. Όπως προσφέρεις φιλοδώρημα στον μουσικό του δρόμου, κι άλλοι στον ζογκλέρ στις διαβάσεις των φαναριών, μόνο και μόνο για τον κόπο τους και κάποια κοινωνική προσφορά, που μας φτιάχνει τη διάθεση.
Πρόσφατα όμως, συνάντησα και μια άλλη περίπτωση, που αξίζει την συμπάθεια και την συμπαράστασή μας, καθώς προσφέρει εκεί στο πεζοδρόμιο «θεολογικό και εποικοδομητικό.. κήρυγμα»!
Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 59, στην Καισαριανή, έξω από το Ταχ.Ταμιευτήριο.
Αυθόρμητα κοντοστάθηκα, τον άκουσα με πολλή ικανοποίηση και ψυχική μου ωφέλεια και του απέθεσα τον οβολό μου, πολύ ευχαρίστως, 1 ευρώ..
Ακούστε τον κι εσείς και θα με δικαιώσετε. Πραγματικά χαριτωμένος και αξιοσυμπάθητος.


"Εξηντάρης ειμαι άνεργος κατεστραμένος και με πολλά προβληματα στην οικογένειά μου. Ειτε καποια εργασία είτε ένα μικρο χέρι βοηθείας, εκ της καταστροφής που συντελείται σε όλους μας, ρε παιδιά. Υγεία να έχετε.  Φέρτε τα ήθη και έθιμά μας αδέλφια, γιατί κατοικεί και ο Χριστός κοντά μας. Ελλάδα ήσουν κάτοικος Χριστού και Ευρώπη απ’ όσο κατάλαβα κάτοικος Αντίχριστος.  Την κατανόηση.. Φέρτε τα ήθη και έθιμά μας. Εκ του Αγίου Όρους, γιατί κατοικεί και ο Χριστός κοντά μας αδέλφια, στην παρθένο γη μας, στο μικρό κρατίδιό μας, που το δώσαμε στον Αντίχριστο.  Την κατανόηση αδέλφια τη συμπαράστασή σας..  Εκ της ανεργίας και της καταστροφής, που μας οδήγησαν και συνεχείται, άλλοι ανθρώποι, κι άλλους μας κάνανε..  Την κατανόηση αδέλφια, την συμπαράσταση"..  
 
Να διευκρινίσω ότι η φωτό παρουσιάζει έναν άλλον ζητιάνο στη Βουλγαρία, ο οποίος διαθέτει τις προσφορές των συνανθρώπων του σε περαιτέρω ανάγκες πτωχών αδελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου