Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Αγία Αγάθη


ΑΓΑΘΗΣ Μάρτυρος, εν Κατάνη τς Σικελίας (+ 251, 5η Φεβρουαρίου):
Κάρα στή Μονή γ. Παύλου γίου ρους.
ποτμήματα στίς Μονές Προυσο Ερυτανίας καί Λουκούς στρους Κυνουρίας.
Σχετικά μέ τό Λείψανο τ
ς γ. γάθης ο Ρωμαιοκαθολικοί δέχονται τι ατό νακομίσθηκε διάφθορο καί τόν 11ο α. μεταφέρθηκε στήν ΚΠολη, π' που τό 1204 μετεφέρθηκε καί πάλι πό τούς Σταυροφόρους στή Σικελία, που διαμοιράσθηκε μεταξύ διαφόρων προσώπων. 
Σήμερα στήν Κατάνη φυλάσσονται: Τά χέρια, τά πόδια καί τό στθος το Λειψάνου σέ διάφθορη κατάσταση, κτεθημένα σέ γυάλινη θήκη. 
Τά μεγάλα στά μέσα σέ νθρωπόσχημη Λειψανοθήκη, στήν ποία εκονίζεται γία μέχρι τήν μέση. Στό κεφάλι ατς τς λειψανοθήκης - γάλματος, εναι τοποθετημένο πολύτιμο στέμμα, ν λο τό γαλμα εναι καλλυμένο μέ πολύτιμα φιερώματα κατοίκων, ο ποοι χουν διασωθε σέ διάφορες ποχές διά πρεσβειν της πό κρήξεις το φαιστείου τς Ατνας.

Το πλήθος συγκινημένο από το Μαρτύριο της Αγίας, μετέφεραν το τίμιο λείψανό της σε ασφαλές μέρος και το ενεταφίασαν.
Τότε παρουσιάσθηκε ένας λευκοντυμένος νεαρός, άγνωστος στους αυτόχθονες, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τον τάφο της Αγίας Αγάθης και πάνω σε μαρμάρινη πλάκα έγραψε τα εξής: «Νους όσιος, αυτοπροαίρετος τιμή εκ Θεού, και πατρίδος λύτρωσις». Οι παριστάμενοι είπαν ότι προφανώς ο νεαρός εκείνος ήταν ο Άγγελος της Αγίας.
Ο λαός της Κατάνης τιμούσε και σεβόταν την Αγία. Ως ανταπόκριση στην τιμή αυτή, η Αγία Αγάθη έσωσε την πόλη της από τη φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Οι κάτοικοι της Κατάνης έτρεξαν στον τάφο της και αφού πήραν τη λάρνακα με το άγιο λείψανό της, την έστρεψαν προς την λάβα, που ζύγωνε την πόλη και έτσι αποσοβήθηκε η συμφορά. Το γεγονός αυτό συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου του έτους 252 μ.Χ., ακριβώς ένα χρόνο μετά το μαρτύριο της Αγίας.
Η Σύναξη της Αγίας Μάρτυρος Αγάθης ετελείτο στο Μαρτύριό της, το οποίο βρισκόταν στο έβδομο του Βυζαντίου. Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταν-τινούπολη κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β (976-1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η (1025-1028 μ.Χ.).


«Νους όσιος, αυτοπροαίρετος τιμή εκ Θεού, και πατρίδος λύτρωσις» 
Ψυχή, που είναι δοσμένη στο Θεό, καθαρή και αγιασμένη, με βούληση σταθερά προσανατολισμένη στο Άγιο Θέλημα του Πλαστουργού (αυτο-προαίρετος), λαμβάνει εξαιρετική τιμή και δόξα από τον Θεό, αλλά αποτελεί και για την Πατρίδα της λυτρωτικό παράγοντα από ποικίλες απειλές και δεινά..

Η Αγία Αγάθη είναι ιάτειρα των όποιων παθήσεων των μαστών.

Τιμάται ιδιαιτέρως στο Αιτωλικό, Σταμνά και την περιοχή εκείνη του Μεσολογγίου.


Χαρακτηριστικό είναι το μικρό και απλό τραγούδι (μπατονάδα), που λένε τα ελληνόπουλα στη λήξη της πανηγύρεως: Και θα’ρθουμε και του χρόνου Άγια Αγάθη μου, και φύλαγε τα παιδιά μας Παναγία μου..
Το Πανηγύρι αυτό τελείται τον Αύγουστο, για να υπάρχει καλοκαιρία..  Τα αγόρια είναι ντυμένα τσολιάδες και στην πλάτη του γιλέκου τους φέρουν κεντημένη της Εικόνα της Αγ.Αγάθης. Οι μεγάλοι, επίσης ντυμένοι παραδοσιακά, κάνουν παρέλαση με άλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου