Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Προστάτης Άγιος της Αστυνομίας


Μέχρι πριν λίγα χρόνια, προστάτες Άγιοι της Αστυνομίας ήταν: 
της χωροφυλακής η Αγ.Ειρήνη (λόγω του ονόματός της, εφ όσον της ειρήνη και ευταξία της κοινωνίας διαφυλάττει το Σώμα) και
της Αστυνομίας Πόλεων ο Αγ.Μηνάς (εκ του βίου του, εφ όσον σε μαζική εκδήλωση λαού, στο Κοτύαιον-Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας, εμφανίσθηκε και επέφερε με το λόγο του ειρήνη, σωφροσύνη, καταστολή των ατάκτων συμπεριφορών).
Μετά το 1984, οπότε ενοποιήθηκαν τα δύο Σώματα, επελέγη ως Προστάτης Άγιος ο Αγ.Αρτέμιος.
Γιατί;
Αφ ενός διότι διαβάζουομε στον βίο του ότι υπήρξε Δούκας και Αυγουστάλιος, διορισθείς από τον Μ.Κων/νο. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του νεοσυστάτου Βυζαντίου, εξουσιοδοτημένος από τον Αυτοκράτορα για κοινωνικές αποστολές, εξ ονόματος του Αυτοκράτορος.
Έτσι βλέπουμε τον Αγ.Αρτέμιο να επισκέπτερται πολλά μέρη της Αυτοκρατορίας, Αλεξάνδρεια και ειδικά την Πάτρα, όπου φρόντισε και για το Υδραγωγείο της πόλεως, αλλά και για την ανοικοδόμηση του Γηροκομειού, που ήταν Μονή και συγχρόνως Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, εφρόντισε δε και για την μεταφορά του Ι.Λειψάνου του Αποστ.Ανδρέα.
Αφ' ετέρου, το ίδιο το όνομά του είναι εκφραστικό της αποστολής του Σώματος της Ελληνικιής Αστυνομίας. Αρτέμιος σημαίνει κατά μία εκδοχή "ατρόμητος" και κατά μία άλλη εκδοχή "ο αρτίως τέμνων", ο μετά ακριβείας διαχωρίζων το εσφαλμένον από το ορθόν και καθορίζων μετά πυγμής το Δίκαιον.





Το σημαντικό πάντως στην υπόθεση είναι ότι το Σώμα των Αστυνομικών, που διεξάγει στις μέρες μας πολύπλευρο και πολύμοχθο και κινδυνώδες έργο, κάθε χρόνο τιμά με ιδιαίτερη ευλάβεια και λαμπρότητα τον Άγιο, επικαλούμενο τις πρεσβείες και την άνωθεν βοήθειά του.
Δεν είναι μόνο θέμα διαταγών η εκπλήρωση του καθήκοντος.
Είναι και έμπνευση εκ της θρησκευτικότητος, η οποία δωρείται και ζήλο και ακεραιότητα και ενότητα στο Σώμα και προστασία άνωθεν στις ποικίλες επιβουλές εκ των αντικοινωνικών στοιχείων, που δυστυχώς επλήθυναν υπερβαλλόντως σήμερα..

Παρεκκλήσιο του Αγ.Αρτεμίου μέσα στην Γεν.Αστυν.Δ/νση Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου