Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ακρίτες


Τι κι αν το σχολείο των Αρκιών, αυτού του μικρού νησιού του Ανατολικού Αιγαίου, κοντά στην Πάτμο και απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας, των 45 κατοίκων, έχει μόνο δύο μαθητές;  
Ο άξιος δάσκαλος Τάσος Ζιάσκας έκανε παρέλαση για τα δύο μόνο παιδάκια! 

Η απάντηση σ΄ όλους όσους πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται οι εθνικές γιορτές, δεν χρειάζεται στρατός, δεν χρειάζεται πατρίδα!..
Αυτοί οι αληθινοί ακρίτες έτσι κρατούν ζεστή τη φλόγα της Ελλάδας λίγα χιλιόμετρα απέναντι από τους Τούρκους ! 

Χίλια μπράβο.

Παρόμοια εικόνα (λίγο καλύτερη, ευτυχώς) και στον Απόλλωνα Νάξου. Δύο παιδιά και εδώ, αλλά περισσότεροι κάτοικοι.. 
 


Απ'τη μιά, σπαράζει η καρδιά μας, που ερημώνεται η ύπαιθρος της Πατρίδος μας, και μάλιστα τα Νησιά του Αιγαίου μας, ώστε να είναι έτοιμα να ..εποικισθούν από τους Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες. 
Απ'την άλλη, μας συγκινούν αυτά τα νέα παιδιά, οι Δάσκαλοι, που βγήκαν από αυτά τα γνωστά θρανία της αθεϊας, του αμοραλισμού, της μαρξιστικής προπαγάνδας, του πνευματικού ισοπεδωτισμού, και παρά ταύτα δέχονται να υπηρετήσουν στην ..εξορία! και υπηρετούν με τόση συνειδητότητα τα ιδεώδη της ΕλληνΟρθοδοξίας μας. Εύγε και πάλι εύγε.
Μια Χαρά Νικοπούλου (κόρη Προέδρου του Αρείου Πάγου) στο απόμακρο Δέρειο της ξεχασμένης -μήπως και προδομένης;- Ροδόπης.
παρατηρείστε το κάλυμα κεφαλής στα μουσουλμανάκια

μουσουλμανάκια Πομάκοι, με ελληνική συνείδηση
και ένας π.Καλλίνικος Μαυρολέων από την Κάρπαθο 
βρίσκουν μιμητές.

Κι άλλη μια περίπτωση.



η Υπολοχαγός των Καταδρομών Σ.Κ. με καταγωγή από τα Γιάννενα, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αλεξιπτωτίστρια, έχοντας τελειώσει 2η το επίπονο πολύμηνο Σχολείο Καταδρομών στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, έχοντας σπουδές στα Ναυτιλιακά και μεταπτυχιακό τίτλο, γνωρίζοντας 3 ξένες γλώσσες, στέκει φρουρός ακοίμητος, επικεφαλής των καταδρομέων στα ακριτικά νησιά Ρώ και Στρογγύλη. Ο σύζυγός της Υποδιοικητής της στρ.Μονάδος στο Καστελλόριζο. Και το 3χρονο παιδί της ..στη γιαγιά στα Γιάννενα!
Οι μοναχικές παρελάσεις των ακριτών

Σήμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά τα νέα παιδιά που ζουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της έστειλαν οι λίγοι μαθητές των Σχολείων στην Ερεικούσσα, στα Δίκαια Eβρου και στο Καστελόριζο, οι οποίοι γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι ελάχιστοι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας γιόρτασαν με παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου.
Στο Καστελόριζο, στην Ερεικούσσα και στα Δίκαια Εβρου τα παιδιά κρατούν τη σημαία ψηλά!
Δίκαια Έβρου
Δίκαια

Η δυτικότερη γωνιά της Ελλάδας είναι οι Οθωνοί, το μεγαλύτερο από τα τρία Διαπόντια νησιά, που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Στους Οθωνούς, ωστόσο, το σχολείο δεν λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια, επειδή δεν υπάρχουν παιδιά στο νησί.
Στην Ερεικούσσα, που βρίσκεται λίγο ανατολικότερα, το δημοτικό σχολείο λειτουργεί με τρία παιδιά, που γιόρτασαν μαζί με τη δασκάλα τους την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Με τρία παιδιά δεν μπορείς να κάνεις παρέλαση, αλλά οι μαθητές μεταφέρουν ένα στεφάνι στην Εκκλησία και μετά το καταθέτουν στο Ηρώο», λέει η δασκάλα τους Διονυσία Δασούλα.


Οι Εθνικές Εορτές, σημειώνει η κ. Δασούλα, «αποτελούν μήνυμα από μόνες τους, γιατί οι γονείς, που προσπαθούν να κρατηθούν στο νησί με νύχια και με δόντια, γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους, μόλις αποφοιτήσουν από το δημοτικό θα πρέπει να φύγουν από την Ερεικούσσα και να πάνε στην Κέρκυρα ή σε κάποιο άλλο μέρος για να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Το πιο βόρειο κατοικημένο σημείο της Ελλάδας είναι το χωριό Ορμένιο στον Νομό Εβρου. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και το δημοτικό σχολείο του έχει κλείσει εδώ και λίγα χρόνια. Οι παρελάσεις γίνονται στα Δίκαια, που βρίσκονται λίγο νοτιότερα.
Ο καθηγητής Μαθηματικών του λυκείου Ευθύμιος Φερεντίνος λέει στο «Έθνος» ότι «στα Δίκαια έρχονται στο Σχολείο παιδιά από 18 χωριά της ευρύτερης περιοχής. Με την παρέλαση θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε και εμείς εδώ και δεν θέλουμε να μας ξεχνούν». «Το σχολείο πρέπει να παραμείνει όρθιο ακόμα και για συμβολικούς λόγους. Είμαστε το πιο βόρειο Σχολείο της χώρας και το επόμενο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Ορεστιάδα. Αναγνωρίζω ότι από παιδαγωγικής άποψης ίσως είναι λογική η συγχώνευση με κάποιο άλλο Σχολείο, αλλά ο συμβολισμός είναι ισχυρότερος», τονίζει.
Στην παρέλαση στο ακριτικό Καστελόριζο,
το ανατολικό άκρο της Ελλάδας, έλαβαν μέρος 12 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τα 18 παιδιά του δημοτικού, που ζουν στο νησί. Η διευθύντρια του Γυμνασίου και του Λυκείου λέει ότι από την άποψη της εκπαίδευσης το Καστελόριζο μπορεί να θεωρηθεί και τυχερό σε σχέση με άλλα μικρά ακριτικά νησιά, αφού «τουλάχιστον το δημοτικό είναι τριθέσιο»!
Το μόνο γεωγραφικό άκρο της Ελλάδας, στο οποίο οι μαθητές δεν γιόρτασαν με εκδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου ήταν η Γαύδος. «Στο σχολείο έχουμε μόνο τρία παιδάκια. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια εκδήλωση για την εθνική γιορτή», λέει η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου.
Στέλιος Βογιατζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου