Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Τί σημαίνει άραγε αυτό;;



Τα γνωμικά είναι πυκνές φράσεις, δυνατές, περιεκτικές.
Μερικές φορές -όπως και εδώ- όχι απόλυτα σαφείς.
Θέλουν ανάλυση.
Ελάτε να το δούμε.

Αλίμονο στη Χώρα, που έχει ανάγκη από ήρωες..

Μια εκδοχή. Ίσως στο μυαλό του (μαρξιστή) συγγραφέα:
Ιδανική Χώρα είναι εκείνη, που όλοι εφησυχάζουν, πόλεμος δεν υπάρχει, μόνο ευδαιμονισμός..
Άρα, να που δε χρειάζεται κανένας ήρωας.

Μια άλλη εκδοχή: Σε μια Χώρα, όπου όλοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο πνευματικότητας και εγρήγορσης, προλαμβάνονται όλα τα δεινά, και άρα δεν υπάρχει λόγος να ξεχωρίζουν κάποιοι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, αγνοί, ιδεολόγοι, με πνεύμα θυσίας για το κοινό καλό.
Όλοι είναι ουσιαστικά ήρωες, όλοι είναι ουσιαστικά Άγιοι!..
Μην ξεχνούμε ότι τα δεινά σε μια Χώρα προέρχονται από την ραστώνη, την αναμελιά, την ψυχική υποτονικότητα και πνευματική παρακμή των πολιτών της.
Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες βρίσκουν ευκαιρία οι επίβουλοι εχθροί να στήσουν τις καταστροφικές σκευωρίες τους..
Αν οι πολίτες, λοιπόν, είναι αποχαυνωμένοι μέσα στον υλισμό και την ψυχική παράλυση, και χρειάζεται, λοιπόν, κάποιους λίγους ξεχωριστούς για να την σώσουν, αλίμονο στη Χώρα τους..
Κι αν ακόμη σωθούνε χάρη σ’αυτούς τους λίγους, πόσο άραγε ακόμη θα αντέξουν σε ελευθερία; Και τί θα διασώσει αύριο ως καθαρή κριτική τους η άτεγκτη Ιστορία;

Κι αλλιώς. Σκεφθείτε μια Χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι γεμάτη από Ήρωες και Αγίους. Δεν έχει ανάγκη από Ήρωες, διότι διαθέτει! Πολλοί και γενναίοι, ξάγρυπνοι και ακμαίοι. Στέκουν ορθοί απέναντι στα σημεία των καιρών..
Κάποιες άλλες Χώρες -ας μη λέμε ονόματα- πένονται.
Δεν διαθέτουν ιδανικά και πνοή ανδρείας, που αυτά εμπνέουν.
Χρειάζονται ήρωες. Και δεν βρίσκουν. Αλλίμονό τους..

Κι ένα τελευταίο, που το βρήκα σε troll FaceBook: Ποσό πιο αλίμονο να πούμε για την όποια Χώρα, διαθέτει κάποιους ήρωες και τους εξοντώνει αυτή η ίδια!..

[εννοείται οτι αυτός ο άνθρωπος με το πούρο, φοβήθηκε ιδιαίτατα τον πόλεμο και τη θυσία (την ώρα, που η Ελλάδα έγραφε με αίμα των παιδιών της το μανιφέστο εναντίον του Ναζι-Φασιστο-Μαρξισμού) και φρόντισε να κουρνιάσει ακόμη και στην Αμερική, για να έχει την ησυχία του..  μακριά μας οι ήρωες, καλλίτερα..]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου