Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Όσιος ΕυθύμιοςΟ Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. Οι γονείς του ωνομάζοντο Παύλος και Διονυσία, άτεκνοι όντες, αξιώθηκαν να απόκτήσουν με πολλές προσευχές παιδί, το οποίο αφιέρωσαν στο Θεό, και κατά θεία επιταγή του έδωσαν το όνομα Ευθύμιος, αφού με την γέννησή του τους χάρισε την ευθυμία, τη χαρά και την αγαλλίαση.
Σε ηλικία μόλις τριών ετών ο Ευθύμιος έχασε τον πατέρα του. Τότε η χήρα μητέρα του τον παρέδωσε στον ευλαβή Επίσκοπο της Μελιτηνής Ευτρώϊο, ο οποίος, μαζί με τους αναγνώστες Ακάκιο και Συνόδιο που έγιναν αργότερα Επίσκοποι Μελιτηνής, τον εκπαίδευσε καλώς και, αφού τον κατέταξε στον ιερό κλήρο, τον τοποθέτησε ως Έξαρχο των Μοναστηρίων.
        Από τη Μελιτηνή ο Όσιος μετέβη, περί το 406 μ.Χ., στα Ιεροσόλυμα και κλείσθηκε στο Σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου. Τα μεγάλα πνευματικά του χαρίσματα γρήγορα τον ανέδειξαν, και η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε παντού. Γύρω του συγκεντρώθηκαν πάμπολλοι μοναχοί, οι οποίοι τον εξέλεξαν Ηγούμενο και Καθοδηγό τους.
Ο Μέγας Ευθύμιος με την αγιότητα του βίου του συνετέλεσε στο να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια πολυάριθμοι αιρετικοί, όπως Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί, που απέρριπταν τις αποφάσεις της Δ' Οικουμενικής Συνόδου.
Παντού, στην Αίγυπτο και τη Συρία, επικρατούσαν οι Μονοφυσίτες. Στην Παλαιστίνη όμως, χάρη στην παρουσία του Αγίου Ευθυμίου και των μαθητών του, επικράτησε η Ορθοδοξία. Και όταν ο Όσιος συνάντησε την βασίλισσα Ευδοκία (βλέπε 13 Αυγούστου), η οποία είχε περιπλακεί στα δίκτυα της αιρέσεως των Μονοφυσιτών, τόσο πειστικά και ακαταμάχητα μίλησε προς αυτήν, ώστε την επανέφερε στα ορθόδοξα δόγματα.
        Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας είχε λάβει από τον Θεό το προορατικό χάρισμα και τη δύναμη της θαυματουργίας. Πολλές γυναίκες που ήταν στείρες, όπως και η δική του μητέρα, με τις προσευχές του Αγίου απέκτησαν παιδί και έζησαν την χαρά της τεκνογονίας. Και όπως ο Προφήτης Ηλίας, έτσι και αυτός προσευχήθηκε στον Θεό και άνοιξε τις πύλες του ουρανού και πότισε με πολύ βροχή τη διψασμένη γη, η οποία και αναζωογονήθηκε και έδωσε πλούσιους τους καρπούς της.
Ενώ κάποτε τελούσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, οι πιστοί είδαν μία δέσμη φωτός που ξεκινούσε από τον ουρανό και κατερχόταν μέχρι τον Άγιο. Το ουράνιο αυτό φως, παρέμεινε μέχρι που τελείωσε η Θεία Λειτουργία και δήλωνε την εσωτερική καθαρότητα και λαμπρότητα του Αγίου. Επίσης, σημάδι της αγνότητας και της αγιότητάς του αποτελούσε και το γεγονός ότι ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιος προσερχόταν να κοινωνήσει με καθαρή ή σπιλωμένη συνείδηση.
         Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 473 μ.Χ., σε ηλικία 97 ετών, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου.

πολυτκιον. χος δ.
Ε
φραίνου ρημος ο τίκτουσα, εθύμησον οκ δίνουσα· τι πλήθυνέ σοι τέκνα, νήρ πιθυμιν τν το Πνεύματος, εσεβεί φυτεύσας, γκρατεί κθρέψας, ες ρετν τελειότητα. Τας ατο κεσίαις, Χριστέ Θεός, ερήνευσον τήν ζωήν μν.
Κοντκιον 
χος πλ. δ. Τ περμάχ.
Στειρωτικς π νηδύος νεβλάστησας
κα γεωργς τς εσεβείας φθης ριστος,
μοναστν δ ποφήτης κα ποδηγέτης.
λλ᾿ ς θείας εθυμίας πέλων μπλεως
θυμίας ψυχικς μς πάλλαξον
τος βοντάς σοι, χαίροις Πάτερ Εθύμιε.


«ἀθυμίας απάλλαξον»!     το έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη..
η δεξία χειρ του Οσίου Ευθυμίου, ευλογούσα, άφθορος, απόκειται εις Ι.Μονήν Ιβήρων Άθω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου