Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Άγιος Κασσιανός



 
Ο Άγιος Κασσιανός (Ιωάννης ο Κασσιανός) είναι μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας.
Γεννήθηκε γύρω στο 360 μΧ από Ρωμαίους γονείς στη Δακία (περιοχή γύρω από τη σημερινή Κωνστάντζα). Αναστατωμένοι οι καιροί, το Βυζαντινό Κράτος εγκατέλειπε την περιοχή και το 376 μΧ κατέφθασαν πια οι Ούννοι.
Ο Άγιος, επιδόθηκε με ζήλο, από μικρό παιδί στη μόρφωση, και πολύ σύντομα στράφηκε στον μοναχισμό, μαζί με ένα πολύ καλό φίλο του, τον Γρηγόριο (που εορτάζει και αυτός σήμερα μαζί του).
Βλέποντας όμως τις μεγάλες ανακατατάξεις και αναταραχές στην πατρίδα τους, κυρίως όμως από μεγάλο ζήλο για τις πηγές της χριστιανικής πίστεως, ξεκίνησαν για τους Αγίους Τόπους και στη συνέχεια περιηγήθηκαν όλα τα Μοναστήρια της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου, αποκομίζοντας πλουσιότατη ωφέλεια και πνευματικές εμπειρίες.
Αυτό συνετέλεσε, ώστε ο Άγιος Κασσιανός να γράψει περισπούδαστα Ασκητικά Βιβλία, τα οποία μάλιστα περιελήφθησαν στην ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ των Νηπτικών Πατέρων.
Ώριμος πια, μέσα από θεόσταλτες συγκυρίες, βρέθηκε το 415 μΧ στην Μασσαλία, όπου ίδρυσε Μονή προς τιμήν του τοπικού Αγίου Μάρτυρος Βίκτωρος, του εν Μασσαλία (21 Ιουλίου), καθώς και μια Γυναικεία Μονή στο όνομα του Σωτήρος Χριστού.
Εκοιμήθη το 435 μΧ, τα δε ιερά λείψανά του ευρίσκονται εις την Μονήν, που ίδρυσε (του Αγ.Βίκτωρος). Μικρά αποτμήματα υπάρχουν στη Μονή Δαμάστας, στην Φθιώτιδα, και στην Μονή Κύκκου, στην Κύπρο.

Επίσης, στην Κωνστάντσα, στο νομό Δοβρουτζάς, όπου στο μέρος που γεννήθηκε, βρίσκεται το Σπήλαιό του, ένα Μοναστήρι που τιμάται στο όνομά του, και ένα χωριό -Cassian- με τ' όνομά του.
Ο Άγιος Κασσιανός είναι από τους πρώτους εισηγητές του Μοναχισμού στη Δύση, που πάνω στο έργο του και στα φωτισμένα κείμενά του εβάσισε ο Όσιος Βενέδικος (480-550) τους Κανόνες του.
Επίσης είναι εκείνος, που συνέδεσε Ανατολικό και Δυτικό Χριστιανισμό, μέσα στο πνεύμα των Νηπτικών Πατέρων.
Το πολύ σημαντικό, σχετικά με τον Άγιο, είναι η μοναδική Εκκλησία, η οποία βρίσκεται στην Λευκωσία και ονοματίζει όλη την Συνοικία και την περιοχή. Βρίσκεται στην άκρη ακριβώς των ματωμένων Συνόρων, όπου το 1974 σταμάτησε με την ευχή του σε απόσταση 30 μέτρων την επέλαση του «Αττίλα».


Και δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι μέσα σ’αυτόν τον περιώνυμο Ναό, φυλάσσεται εικόνισμα της Παναγίας της Παραμυθίας (Παρηγορητρίας), την οποία οι Κυπριοι την ονομάζουν «Ποϋριστιτζή», δηλ. αυτή, που «πογυρίζει», διώχνει πίσω το κακό!
Με βάση αυτόν τον Ναό, το 1989, ο Μητροπολίτης Κιτίου μαζί με λιγους κληρικούς συνοδούς του και μεγάλο αριθμό Κυπρίων, τα μεσάνυχτα πριν ξημερώσει η 20η Ιουλίου (επέτειος της επιδρομής του «Αττίλα») μπήκαν στην πράσινη γραμμή, με σκοπό να τελέσουν Θ.Λειτουργία και να επικαλεσθούν την παρέμβαση του Παντοδυνάμου, για την αποκατάσταση του Δικαίου.
Δυστυχώς, οι Τούρκοι, εισόρμησαν στο χώρο (ενώ αρμοδιότητα είχαν μόνο οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ) συνέλαβαν τους κληρικούς και τους πιστούς (40 άνδρες και 100 γυναίκες), τους δίκασαν, τους ταλαιπώρησαν, τους φυλάκισαν για κάποιες μέρες, αλλά τελικά η κοινή γνώμη συγκινήθηκε εξαιρετικά και βγήκε για καλό του Αγώνα.
Μπορείτε να ακούσετε την περιγραφή από τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο. Μια περιγραφή, που δίνει υπέροχα μηνύματα, ψυχικής ευγενείας, πίστεως, ευσεβείας και αγνής φιλοπατρίας.
Ας είναι, να πρεσβεύει ο Άγιος για την Πατρίδα μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου