Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Μετανάστες των καιρών..


Το κείμενο του ταλαντούχου Φιλόλογου από τη Θεσσαλονίκη κ.Λουκά Κασιάρα, σχετικό με την Μικρασιάτισσα γιαγιά του, μου έφερε ασυναίσθητα κάποιους συνειρμούς, που δεν αντέχω παρά να τους εκφράσω και τους μοιρασθώ μαζί σας.

Μικρασιάτικος Ελληνισμός, καθημαγμένος, ξερριζωμένος, ανέστιος, με το απαίσιο χνώτο του θανάτου να τον κυνηγάει από πίσω, με τον σπαραγμό στα στήθη για τον αποχωρισμό μιας λατρεμένης αιωνόβιας Πατρίδας.. Φθάνει στην Ελλάδα..

Και τί αντικρύζει;
Το στραβομουτσούνιασμα των ελλαδιτών!
«Ουφ, εσείς μας λείπατε! Δεν υπάρχει για σας χώρος, φίλοι. Σας προσκάλεσε κανείς; Δε φτάνει, που πολεμήσαμε και ματώσαμε στα χώματά σας, για χάρη σας. Τουρκόσποροι. Κάνετε καλά μόνοι σας. Πάτε στη Γαλλιά, στην Αμερική. Όχι εδώ.
Εμείς θέλουμε επειγόντως να ξεδώσουμε. Έχουμε ελαφρά τραγούδια και οπερέτες. Έχουμε θέατρο. Ξεκινάει και ο Κινηματογράφος. Μας περιμένει ο Ζαχαράτος στην οδό Πανεπιστημίου και οι τσάρκες στο Ζάπειο. Μας περιμένει ο ολοκαίνουργιος Ηλεκτρικός για την αρχοντική Κηφισιά, να κάνουμε το εφφέ μας, μαζί με τον καφέ μας.. Α, έχουμε και κάτι χωράφια εκεί, στις άκρες την Πρωτεύουσας, έχουμε και κάτι ράχες με βάτα και τσουκνίδες και ρέματα βοθρολυμάτων.. Αν σας κάνουν, βολευτείτε..
Ευτυχώς, που ανέβηκε πάλι ο φωτισμένος Ηγέτης μας, που τα έχει καλά με τους Ευρωπαίους και κατασιγάζει τις αντάρες του πολέμου. Ορίστε: 10 Ιουνίου και 30 Οκτωβρίου του 1930, μόλις 7 χρόνια μετά την καταστροφή, ημέρεψε τους Τούρκους!.. Έχτισε την ΕλληνοΤουρκική Φιλία! Πλήρωσε, βέβαια 425.000 χρυσές λίρες για ..τις ζημιές, που εμείς κάναμε στους Τούρκους!  Και γενικά, πάντως τον υποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό για το κατόρθωμά του, αυτόν και τον Ινονού (διακριτικά έμεινε πίσω ο Κρεμάλ Ατατούρκ -τί ευγενής ψυχή).
Λοιπόν, κόψετε το κεφάλι σας, Τουρκόσποροι»!
Και μέχρι το 1950 και πέραν τούτου ακόμη, οι πρόσφυγες αδελφοί μας της Μικρασίας μέναν σε παράγκες, μέχρι, με το μόχθο τους να αναστηθούν.. Και να γίνουν συντελεστές προόδου και πολιτισμού σ’ αυτόν τον έρμο τόπο..
Ας είναι καλά τα Μοναστήρια του Αγ.Όρους στη Χαλκιδική, καθώς και τα Μοναστήρια της Αττικής, που διέθεσαν εκτεταμένες γαίες, για να στηριχθούν οι ακτήμονες, αλλά και για να χτισθούν εξαρχής ολόκληρα χωριά (Αγ.Μάμας, Ν.Τρίγλια κοκ.) -Ποιός όμως τα θυμάται αυτά;.. 

Αν θέλετε ακόμη, ρίξετε μια ματιά στο 1974, όπου κάποιοι άλλοι εναγώνιοι πρόσφυγες, με την ψυχή στο στόμα έτρεχαν να σωθούν από την κτηνώδια μανία των Τουρκαλάδων του Αττίλα.
Και τότε οι ελλαδίτες δεν ευκαιρούσαν. Η Κύπρος "έκειτο μακράν"!  
Και το σπουδαιότερο: Έπρεπε να περισώσουν την δημοκρατία, τον μοντερνισμό τους, την καλοπέρασή τους. Α, έπρεπε να διαδηλώσουν και για την Χιλή! (δεν είναι αστείο: ψάξετε την ιστορία της εποχής). Και οι τζούφιες καταδίκες του ΟΗΕ πήγαιναν στο βρόντο, αφού κανείς δεν ενδιαφερόνταν..









Σήμερα όμως είμαστε ευαισθητοποιημένοι στους πρόσφυγες. Έχουμε ανθρωπιά, πώς το λένε.
Ιδρύσαμε ΜΚΟ για την υποδοχή τους. Τους καλωσορίζουμε. Τους δίνουμε τα πάντα.


Καταλύματα, συγκοινωνίες, πλοία πολυτελείας, λεωφορεία, τραίνα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν.


Και η μεγαλοκαρδία μας εκτείνεται μέχρι το γεγονός ότι δεν ξεχωρίζουμε τους λαθρομετανάστες, τους παράνομους μετανάστες, τους οικονομικούς τυχοδιώκτες μετανάστες χωρίς έγγραφα, χωρίς όνομα, χωρίς.., τους μασκαρεμένους τζιχαντιστές, τους.. τους..
Αλλά όλους τους βαφτίζουμε «συμπαθείς πρόσφυγες» ή το πολύ-πολύ «παράτυπους» (τους λείπει μια σφραγίδα μόνο από τα -ανύπαρκτα- χαρτιά τους)



Κομψευόμενοι όλοι, έχοντας πληρώσει 5.000e κατά κεφαλή την αυθαίρετη μετακομιδή τους στους λαθροδιακινητές, με νωπή τη βαφή στα μαλλιά και τα νύχια!

Ντυμένοι στην τρίχα, να βγάλουν χαμογελαστοί τις σέλφι φωτογρφίες τους..

Μπαίνουν με τα ρούχα στα νερά οι εθελοντές ανθρωπιστές των ΜΚΟ (αδρά
χρηματοδοτούμενων) για να προλάβουν να υποδεχθούν τους τυχοδιώκτες, σε μια Χώρα που η ίδια υποφέρει από φοβερή Κρίση.. 

Δεν μπορώ να καταλάβω ποια μύγα τσε-τσέ έχει χτυπήσει τους Έλληνες.
Η προπαγάνδα της Νέας Τάξης εντάξει.
Αλλά το μυαλό, η κρίση, η διάκριση;
Γι’αυτόν το έξυπνο λαό;;
Όλα εξαφανισμένα;..

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημαίνει Υπουργός για τους Μετανάστες!.

Καλά. Κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά;

Ας βάλει το χέρι Του ο Θεός!..   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου