Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Παιδική Λειτουργία στη Μόσχα



 

Ο Πατριάρχης Μόσχας λειτούργησε ενώπιον χιλιάδων παιδιών.
του Αιμίλιου Πολυγένη
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016, παραμονή των Θεοφανείων σήμερα στην Ρωσία, με το παλαιό Εορτολόγιο.
Ο Πατριάρχης Μόσχας κ.Κύριλλος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της Θ.Λειτουργίας έψαλλε χορωδία αποτελούμενη από 250 παιδιά.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλα τα παιδιά πέρασαν και έλαβαν την ευλογία του Πατριάρχη.
Υπογραμμίζω δυό-τρεις αλήθειες.

1. Η πρώην αθεϊστική Σοβιετία σήμερα κατακλύζεται από πιστούς, από νέα παιδιά, από ζηλωτές κληρικούς, από εξαιρετικές πνευματικές εκδηλώσεις. «Είδε και έπαθε» στα 70 χρόνια μαρξιστικού αθεϊσμού, με την ανάλογη «μαρξιστική Δημοκρατία», και τώρα ακολουθεί ενσυνείδητα και πιστά τον μόνο Σωτήρα και Λυτρωτή, τον Θεάνθρωπο Κύριο. Εμείς εδώ διανύουμε το 40ο περίπου έτος του Μαρξισμού. Έχουμε ακόμη να υπομείνουμε κάποια χρόνια, μέχρι να «πάθουμε και να μάθουμε».. Και, να σας πω, δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί σ'αυτήν την νομοτέλεια της Ιστορίας.. Τόσο ανεπίδεκτοι για φρονηματισμό είναι οι λαοί;;.. Τόσο πια πρέπει να ταλαιπωρούνται και να πονούν, μέχρι να βρουν το Φως;;.. 

2. Αν παρατηρήσετε στις φωτογραφίες, θα διαπιστώσετε ότι στους Ναούς της Ορθοδόξου Ρωσίας, δεν υπάρχουν καθίσματα! Απέραντοι Ναοί πλημμυρίζουν από τον ευσεβή λαό του Θεού, ο οποίος, στέκει όρθιος! ακούραστος! Όσες ώρες και αν διαρκέσουν οι Ακολουθίες. Και τα παιδιά ομοίως! Άλλωστε, όσο πιο επίμονα «ίσταται» ο πιστός ορθός, τόσο πιο βιωματικά μετέχει στα τελούμενα.. έχοντας καταδαμάσει κάθε είδους ραθυμία ή λιποψυχία..

3. Υπάρχει μια συγκινητική (μάλλον συγκλονιστική) ιστορία με τον εν λόγω Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Σημειώστε το. Θα αναφερθώ σύντομα σ’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου